3 min 3 minuten Leestijd

Hoe lo­go­pe­die je te­le­foon­ge­sprek­ken kan trans­for­me­ren

Hoe logopedie je telefoongesprekken kan transformeren

Hoewel tekstberichten en e-mails de overhand hebben, blijft de charme van een goed telefoongesprek ongeëvenaard. Maar wat als je merkt dat je niet zo duidelijk overkomt als je zou willen? Dan kan logopedie jou helpen. Met handige tips en technieken om je telefoongesprekken te verbeteren. Hier heb je ook profijt van in face to face gesprekken.

De uitdaging van telefoneren

Telefoneren kan een uitdaging zijn, zelfs als je geen spraakproblemen hebt. Zonder visuele aanwijzingen is het soms moeilijk om emoties over te brengen of de juiste woorden te vinden. En als je wel spraakproblemen hebt, kan het nog lastiger zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende struikelblokken:

 • Onverstaanbaarheid door snel of onduidelijk spreken.
 • Moeite met articuleren van woorden.
 • Problemen met het volume of de toon van de stem.

Hoe logopedie kan helpen

Logopedisten zijn experts in communicatie. Ze kunnen je helpen om je telefoongesprekken naar een hoger niveau te tillen. Laten we enkele technieken verkennen:

 • Articulatie oefeningen: Duidelijke articulatie is cruciaal tijdens telefoongesprekken. Praatcoach logopedisten bieden oefeningen om de uitspraak van klanken en woorden te verbeteren.
 • Spreeksnelheid reguleren: Te snel praten is een veelvoorkomend probleem. Logopedisten leren je hoe je een gebalanceerd spreektempo kunt aanhouden, zodat je woorden helder overkomen.
 • Toon en volume: Het juiste volume en toon zorgen ervoor dat je zelfverzekerd en duidelijk klinkt. Logopedie kan helpen om de juiste balans te vinden, zodat je niet te zacht of te luid spreekt.
 • Ademhalingstechnieken: Goede ademhaling is de basis van helder spreken. Logopedie leert je ademhalingstechnieken die je helpen om tijdens het gesprek ontspannen en duidelijk te blijven.

Echte verhalen, echte verandering

Neem het voorbeeld van Emma, die na enkele sessies met een logopedist merkte dat haar familieleden haar beter konden verstaan tijdens telefoongesprekken. Of Johan, wiens vrienden opmerkten dat hij rustiger en duidelijker sprak.

Praktische tips voor betere telefoongesprekken

 • Voorbereiden: Denk vooraf na over wat je wilt zeggen. Dit helpt om je gedachten te ordenen en maakt het gesprek vloeiender.
 • Luister actief: Laat de ander uitpraten en bevestig dat je luistert. Dit verbetert niet alleen de communicatie, maar maakt het gesprek ook aangenamer.
 • Pauzes inlassen: Gebruik pauzes om je ademhaling te reguleren en je volgende woorden te plannen. Dit voorkomt dat je gehaast of onduidelijk klinkt.
 • Spreek met een glimlach: Het klinkt misschien gek, maar glimlachen tijdens het praten kan je stem vriendelijker en duidelijker maken.

Een heldere stem aan de telefoon

Logopedie gaat niet alleen over het verbeteren van spraak in het dagelijks leven; het heeft ook een directe impact op hoe we communiceren. Met de juiste begeleiding en oefening kan je ervoor zorgen dat elk telefoongesprek telt, duidelijk overkomt en aangenaam is. Dus, pak die telefoon op en laat je stem horen, helderder dan ooit tevoren!

Wil je logopedie om je telefoongesprekken te transformeren? Neem dan contact op met Praatcoach.

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor de laatste tips en praktische adviezen die je direct kan gaan toepassen.

Direct contact met een medewerker?

0481 - 47 11 12
Naar boven