Stemproblemen: zo kan jij weer zonder heesheid de hele dag praten
Stemproblemen bij leerkrachten en bij beroepen waar veel gepraat wordt, komen heel vaak voor. Meestal wachten mensen erg lang voordat ze er iets aan doen. Dat is niet nodig!
Om zo goed mogelijk uit te leggen welke mensen er met stemproblemen bij Praatcoach (Praatcoach is een segment van het Huis voor Logopedie) komen, zal ik eerst aangeven hoe de mensen zelf hun klachten omschrijven.
10 omschrijvingen van stemproblemen:
- Het kost mij moeite om mijn stem te gebruiken - Praten gaat niet meer automatisch. Als ik er niet bij nadenk, dan is het eerste woord onverstaanbaar.
- Ik moet moeite doen om stem te geven - Er is extra ademkracht nodig om verstaanbaar te kunnen praten.
- Ik moet veel hoesten - Het is heel vervelend als je vaak moet stoppen met praten door een hoestbui.
- Ik schraap vaak mijn keel - Keelschrapen gebeurt vaak zonder dat je het door hebt. Ga er maar eens op letten, wellicht schraap jij je keel ook vaak.
- Ik ben meestal hees - Heesheid is heel vervelend als je veel moet praten. Je moet dan extra je best doen om goed verstaanbaar te zijn. Hierdoor forceer jij je stembanden, waardoor de heesheid verergerd wordt…
- Er zit een ruisje op mijn stem - Een ruisje op je stem is irritant tijdens het spreken. Daarbij geeft het aan dat jij je stem niet op de juiste manier gebruikt waardoor je klachten kunnen verergeren.
- Ik ben schor - Om de schorheid te verhelpen ga je vaak je keel schrapen of hoesten. Dit verergerd de klachten.
- Het doet pijn als ik praat - Bij langdurig praten op de verkeerde manier kunnen er zelfs pijnklachten in de keel ontstaan.
- Het kost mij moeite om heel de dag te praten - Wanneer jij je stem forceert, dan is het vermoeiend om dat de hele dag vol te houden. De klachten verergeren dan doorgaans snel.
- Ik kan niet veel praten - Hoe langer jij je stem op de verkeerde manier gebruikt, hoe sneller jij stemproblemen ervaart als je praat.
Deze klachten verminderen bij rust. Zodra er weer veel gepraat wordt, komen de klachten snel weer terug.
Wat is de oorzaak van stemproblemen zoals heesheid?
Heesheid en andere stemproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van overbelasting van de stembanden tot infecties en allergieën. Overmatig schreeuwen, langdurig praten zonder pauzes, of verkeerd stemgebruik kan leiden tot irritatie en zwelling van de stembanden, wat heesheid veroorzaakt. Andere factoren zoals roken, uitdroging, en zelfs stress kunnen ook een negatieve invloed hebben op de stem. Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van jouw stemproblemen, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen en verdere schade kunt voorkomen. Logopedie kan hierbij een belangrijke rol spelen door je te helpen met technieken en oefeningen om je stem weer gezond te maken.
De invloed van voeding en leefstijl op je stem
Je stem is je kracht: Wist je dat je levensstijl en voeding daar direct invloed op hebben? Dit zijn de don'ts: Cafeïne en alcohol kunnen je stembanden uitdrogen, wat heesheid en andere stemproblemen kan veroorzaken. Roken irriteert naast je longen ook je stembanden, waardoor het risico op stemproblemen toeneemt.
Dit zijn de do's: Blijf gehydrateerd! Water drinken is de simpelste manier om je stembanden gezond te houden. Eet daarnaast voedingsmiddelen zoals bessen, noten en groenten die rijk zijn aan antioxidanten. Deze beschermen je stembanden en zorgen ervoor dat ze sterk blijven. Door bewust te kiezen voor gezonde gewoontes, kan jij je stem op een natuurlijke manier beschermen en versterken.
Welke mensen komen er bij het Huis voor Logopedie met stemproblemen?
Heb jij moeite om je dagelijkse activiteiten uit te voeren door stemproblemen? Misschien zing je in een koor en merk je dat je stem het niet volhoudt tijdens repetities. Of probeer jij je kinderen voor te lezen, maar klink je na een paar pagina's al schor. Als sportcoach moet je vaak roepen tijdens trainingen, en dat kan je stem flink belasten. Zelfs als je sociaal actief bent en graag lange gesprekken voert met vrienden of op bijeenkomsten, kan je stem je in de steek laten. Het is ontzettend frustrerend als je niet meer voluit kan communiceren.
Daarnaast kunnen stemklachten ervoor zorgen dat mensen beperkt worden in het uitoefenen van hun werkzaamheden. Concreet betekent het dat je geen hele dag les kan geven als leerkracht of (business)trainer. Dat je niet te lang op een dag kan telefoneren, denk daarbij aan sales, een call center of een service afdeling. Je hebt te veel keelpijn om de hele dag te kunnen praten: in heel veel functies wordt er veel live of telefonisch met klanten gepraat. Je kan je stem niet goed houden als je de hele dag voor een groep mensen moet praten. En als jij je stem forceert dan word je heel hees en onverstaanbaar. Na verloop van tijd raak jij je stem helemaal kwijt, tijdelijk.
Naast bovenstaande groepen mensen, behandelen wij mensen met longklachten, zoals Covid en COPD. Daarnaast komen mensen die na een operatie hun stem weer op kracht willen krijgen bij ons voor behandeling. Jonge kinderen kunnen ook stemklachten krijgen. Vaak wordt de overbelasting dan veroorzaakt door veel schreeuwen, een luid stemgeluid of overbelasting van het stemapparaat. Zij kunnen terecht bij Praatjuf.
De kracht van Manuele Larynx Facilitatie (MLF) bij stemproblemen
Manuele facilitatie van de larynx (MLF) biedt verlichting bij veel stemproblemen. Spanning in de spieren rondom je strottenhoofd kan ervoor zorgen dat praten een opgave wordt. Maar met de juiste technieken kan dit snel veranderen.
Praatjuf logopedist Eline van Willigen gebruikt specifieke handbewegingen om de spieren rond het strottenhoofd te ontspannen. En weet je wat zo bijzonder is? Veel patiënten ervaren al na één sessie minder spanning en een duidelijk verbeterde stemkwaliteit. MLF kan de spanning in de larynxspieren met 30-40% verminderen na een enkele sessie. Bij 60-70% van de patiënten met stemklachten gerelateerd aan spierspanning is er een merkbare verbetering na 3-6 behandelingen. MLF werkt simpel maar doeltreffend: Het is alsof je stembanden weer de ruimte krijgen die ze verdienen, zoals frisse lucht nadat je in een benauwde ruimte geweest bent.
Wat mensen willen weten over Manuele Larynx Facilitatie:
- Voor wie is MLF geschikt? Heb je stemklachten door te veel spierspanning? Voel je een brok in je keel, ook wel globusgevoel genoemd? Of moet je herstellen na vocale overbelasting? Dan kan MLF je helpen. Deze techniek is zelfs ideaal voor zangers die hun stemprestaties willen verbeteren. Het doel? Jouw stem weer zo soepel mogelijk laten klinken.
- Hoe werkt MLF? MLF richt zich op het ontspannen van de spieren rond het strottenhoofd. Dit vermindert de spanning en verbetert de bloedcirculatie in het gebied. Het resultaat is een natuurlijkere stemproductie, minder klachten en een betere stemkwaliteit. Het is alsof je stembanden weer vrij kunnen ademen.
- Wat kan je verwachten van een sessie? Een MLF-sessie duurt gemiddeld tussen de 15 en 30 minuten. Veel patiënten voelen meteen verlichting. En dat is wat deze behandeling zo bijzonder maakt: Het biedt snel resultaat. Voor de meeste mensen zijn 3 tot 6 sessies genoeg om echte verandering te merken. Vaak combineren we MLF met adem- en stemtherapie voor een optimaal effect. Als er geen sprake is van gespannen spieren in de nek en keel, dan richten we ons volledig op adem- en stemtechnieken. Zo leer je hoe je jouw stem op de beste manier kan gebruiken.
- Hoe ervaren patiënten MLF? Meer dan 80% van de patiënten beschrijft de behandeling als aangenaam en ontspannend. Ongeveer 75% merkt al na de eerste sessie een betere stemkwaliteit en minder irritatie in de keel. Dat zijn cijfers om blij van te worden, want het betekent dat een groot deel van de patiënten snel opknapt. Dat zijn cijfers om blij van te worden. Het doel is om jouw stemklachten te verminderen en je stem weer sterk te maken. Zodat je kan blijven doen waar je van houdt: praten, zingen, of gewoon je verhaal delen.
Jouw comfort staat voorop. We begrijpen dat het spannend kan zijn als de spieren in je hals behandeld worden. Daarom geeft Eline vooraf en tijdens de behandeling uitgebreide uitleg. De meeste mensen ervaren de behandeling als heel prettig en voelen meteen verlichting. En dat is uiteindelijk waar het om draait: ervoor zorgen dat jij je weer vrij kan uitdrukken, zonder beperkingen door stemklachten.
Hoe ontstaan stemproblemen bij leerkrachten en andere praatberoepen?
In de huidige tijd met het vele thuiswerken, ontstaan er vaak stemproblemen bij mensen die online en telefonisch hun stem foutief gebruiken. Dit heeft mede te maken met een foutieve houding, door scheef achter het computerscherm zitten. Door het werken met meerdere schermen. Er wordt op het scherm gekeken dat schuin voor hen staat, terwijl ze typen op het toetsenbord recht voor hen. Daarbij staat het scherm vaak te laag of te hoog. En spreken mensen te luid omdat het volume van de pc van de gesprekspartner niet hard genoeg gezet wordt. Thuiswerkers praten meestal met oortjes in of met een koptelefoon op. Hierdoor horen ze hun eigen stem niet goed, waardoor er te hard gepraat wordt.
Wanneer je stem overbelast wordt door foutief gebruik, kunnen er knobbeltjes op je stembanden ontstaan of kunnen er poliepen op je stembanden groeien. Dit komt met name bij zangers en bij mensen met een ‘spreekberoep’ vaak voor. Het is dan belangrijk dat je leert hoe jij je stem dan wél goed gebruikt. Zodat je de kans verkleint dat de knobbeltjes na de operatie weer terug komen.
Stemproblemen zijn snel en effectief te verhelpen met behulp van diverse behandelmethoden. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wij werken samen met
Meld je aan voor de laatste tips en praktische adviezen die je direct kan gaan toepassen.