Tips voor veer­ti­gers met Parkin­son: Zo blijf je dui­de­lijk spre­ken

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 30 mei 2024
Tips voor veertigers met Parkinson: Zo blijf je duidelijk spreken

Wanneer je de diagnose Parkinson krijgt, is dat doorgaans behoorlijk overweldigend. Zeker als je pas veertig bent en volop in het leven staat. Misschien zit je midden in je carrière, heb je een druk gezinsleven en/ of ben je actief in sociale kringen. Gedurende het ziekteproces krijg je te maken met diverse uitdagingen, waaronder het behoud van goede communicatievaardigheden. Je merkt wellicht dat het praten moeizamer gaat, je stem zachter wordt of dat je woorden niet altijd even duidelijk overkomen. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en je communicatie te verbeteren. In dit blog delen we praktische tips om je hierbij te helpen.

Het verhaal van Erik, over Parkinson en communicatie

Laten we beginnen met een verhaal. Erik is een veertiger, succesvol projectmanager, vader van twee kinderen en een fanatieke hardloper. Hij merkte dat hij steeds meer moeite kreeg met praten. Zijn collega's vroegen vaak om herhaling en tijdens sociale evenementen voelde hij zich onzeker. Toen hij de diagnose Parkinson kreeg, was dat een grote klap. Hij besloot echter niet bij de pakken neer te zitten. Hij zocht naar manieren om zijn communicatie te verbeteren en vond verschillende technieken die zijn leven makkelijker maken.

5 Tips voor duidelijk spreken bij Parkinson

  • Ademhalingsoefeningen - Als veertiger ben je waarschijnlijk gewend aan een actief leven, zowel fysiek als mentaal. Regelmatige ademhalingsoefeningen kunnen je stem versterken en je controle over je ademhaling verbeteren. Adem maar eens diep in door je neus, houd een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit meerdere keren per dag, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of na het sporten, om je longcapaciteit en ademhalingscontrole te verbeteren.
  • Articulatie en spieroefeningen - Sterke gezichtsspieren zijn essentieel voor een duidelijke uitspraak. Oefeningen zoals het nadrukkelijk uitspreken van klinkers en medeklinkers en het maken van overdreven mondbewegingen en gezichtsuitdrukkingen kunnen helpen. Probeer dagelijks vijf minuten te besteden aan deze oefeningen, bijvoorbeeld voor de spiegel terwijl je je klaarmaakt voor je werk. Dit kan helpen om tijdens vergaderingen of sociale evenementen duidelijker te spreken.
  • Praat rustig en neem de tijd - In het hectische leven van een veertiger, vol met deadlines en gezinsverplichtingen, kan het verleidelijk zijn om snel te praten. Neem echter de tijd om te spreken en forceer jezelf niet om snel te praten. Rustig spreken helpt niet alleen jou, maar ook je gesprekspartner om je beter te begrijpen. Pauzeer regelmatig tussen zinnen om je adem te herpakken en je woorden te overdenken. Vooral tijdens drukke werkdagen of intense gesprekken met je kinderen.
  • Gebruik hulpmiddelen - Technologie kan een grote hulp zijn. Apps zoals spraakherkenning, tekst-naar-spraak en stembesturingssystemen kunnen je communicatie vergemakkelijken. Overweeg een stemversterker als je merkt dat je vaak niet goed verstaan wordt, bijvoorbeeld tijdens presentaties of telefoongesprekken met klanten.
  • Blijf sociaal actief - Het drukke leven kan soms isolerend werken als je moeite hebt met communiceren. Blijf daarom actief in sociale situaties, ook al is het soms moeilijk. Familie en vrienden willen je helpen, dus wees niet bang om aan te geven wat je nodig hebt. Sociale activiteiten, zoals sportclubs, hobbygroepen of vrijwilligerswerk, kunnen je helpen om actief en betrokken te blijven.

Eriks weg naar betere communicatie

Erik volgde deze tips en merkte geleidelijk aan verbetering. Hij begon elke dag met ademhalingsoefeningen en spendeerde tijd aan articulatie-oefeningen. Tijdens vergaderingen nam hij meer tijd om te spreken en gebruikte hij een app om zijn stem te versterken. Langzaam maar zeker voelde hij zich zelfverzekerder en beter begrepen, zowel op werk als in zijn sociale leven. Hierdoor kon hij zijn rol als projectmanager en actieve vader weer vol vertrouwen oppakken.

Parkinson en duidelijk spreken

Parkinson heeft invloed op je communicatievaardigheden. Door proactief aan de slag te gaan met ademhalingsoefeningen, spieroefeningen en het gebruik van technologie, kan je je stem versterken en zo duidelijk mogelijk blijven communiceren. Net als Erik kan jij ook je weg vinden om zo goed mogelijk te blijven communiceren. 

Neem contact met ons op als je Parkinson hebt. We helpen je graag om zowel de communicatie als het slikken zo optimaal mogelijk te houden.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor de laatste tips en praktische adviezen die je direct kan gaan toepassen.

Direct contact met een medewerker?

0481 - 47 11 12
Naar boven